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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, L. A.; CARVALHO, V. da S. A.; PIMENTEL, V. da S.; MOREIRA, E. M.; VIEIRA, A. C.; SILVA, F. R. da S. e; RIBEIRO, J. M. R.; GURGEL, F. de L.; ANDRADE NETO, R. de C.; ARÉVALO, M. R.; ROSSI, C. Q.; VIEIRA, D. D. S. S. Avaliação do desenvolvimento de cultivares de maracujazeiro amarelo (Passiflora edulis) em diferentes substratos. In: SILVA, L. F. da; OLIVEIRA, V. C. de (org.). Ciências agrárias: estudos sistemáticos e pesquisas avançadas 4. Ponta Grossa: Atena, 2023. cap. 3, p. 29-46.

Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Amazônia Oriental.

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2.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, Y. C. A. dos; SILVA, F. R. da S. e; CARVALHO, V. da S. A.; LIMA, J. P.; PEREIRA, M. da S.; CÂNCIO, I. A. de P.; GURGEL, F. de L.; ANDRADE NETO, R. de C.; FALEIRO, F. G.; ARÉVALO, M. R.; VIEIRA, D. D. S. S.; ROSSI, C. Q. Efeito da calagem nas características químicas do solo e no desenvolvimento de mudas de maracujazeiro. In: SILVA- MATOS, R. R. S. da; SILVA, A. L. V. e; VIEIRA NETO, G. F. (org.). Fitotecnia, sistemas agrícolas ambientais e solo. Ponta Grossa: Atena, 2023. cap. 3, p. 16-29.

Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados.

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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  28/04/2015
Data da última atualização:  29/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  NASCENTE, A. S.; COBUCCI, T.
Afiliação:  ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; TARCISIO COBUCCI, CNPAF.
Título:  Soil phosphorus availability and dry bean yield as affected by the application of liquid calcium carbonate micron particles on the furrow.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  African Journal of Agricultural Research, v. 10, n. 15, p. 1840-1851, Apr. 2015.
ISSN:  1991-637X
DOI:  10.5897/AJAR2014.8694
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The application of calcium carbonate micron particles in the planting furrow, because of the reduced particle size may favor a faster reaction in the soil and could provide increased pH and P availability for plants such as dry bean (Phaseolus vulgaris L.), potentially increasing yield. A field experiment was conducted for two consecutive years with the objective to evaluate the effect of the liquid calcium carbonate micron particle application in the planting furrow on soil properties (Ph, P, Ca, K and Al content and V) and on the yield components, grain yield, and concentration and content of P in dry bean. The experimental design was a randomized complete block scheme. The treatments consisted of six rates of calcium carbonate micron particles, that is, 0, 1.05, 2.10, 4.2, 8.4 and 12.6 kg ha-1 applied in the furrow at sowing of dry bean. Calcium carbonate increased the pH (from 4.8 to 5.3 at 0 to 0.10 m deep layer) and the P concentration in the soil (from 70 to 80 mg dm-3 at 0 to 0.10 m deep layer) until 30 days after application. The concentration of Ca, K and the base saturation of the soil were not affected by the addition of calcium carbonate. The concentration (from 4 to 4.3 g kg-1) and content (from 1,500 to 1,870 g ha-1) of P in the grain and grain yield (from 3,500 to 4,100 kg ha-1) of the dry beans increased with increasing concentration of calcium carbonate. The use of calcium carbonate micron particles in the sowing furrow is a new and effective practice that ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Faster soil reaction.
Thesagro:  Calagem; Cerrado; Feijão; Phaseolus Vulgaris; Plantio direto.
Thesaurus NAL:  Calcium carbonate; Liming; No-tillage; Soil nutrients.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/123036/1/asn.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF33340 - 1UPCAP - DD2015.0162015.016
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